Småfåglarna behöver din hjälp!
Vintern är en tuff period för våra stannfåglar, men du kan hjälpa dem att överleva genom att mata dem när det är som kallast.
Vad fåglarna behöver är energi - och det i så energität form som möjligt. Skippa brödskalkarna och fyll istället fågelbordet med frön, nötter och fett i form av till exempel talgbollar. Komplettera med äpplen, havregryn och kokosfett så får du många olika sorters fåglar till din trädgård.
Att vara snäll mot småfåglarna lönar sig. Förutom att du får trevlig underhållning utanför köksfönstret kommer fåglarna att hjälpa dig med bekämpningen av bladlöss och annan ohyra när sommaren återvänder. Talgoxar och blåmesar är till exempel formidabla bladlöss-slukare på sommaren, men behöver din hjälp för att klara sig genom vintern.
Äpplen till koltrastarna och sidensvansarna kan du lägga direkt på marken, men frön och nötter bör läggas på ett fågelbord för att minska risk för att skadedjur som möss dras till platsen. Det är också ett sätt att minska risken för att fåglarna smittar varandra med sjukdomar.
De flesta moderna fågelbord är inte helt öppna, utan har någon form av ”hus” eller behållare för fröerna/nötterna, och enbart en smal kant där fröna trillar ut och där fåglarna kan sitta. Detta minskar risken för att de ska förorena i maten, vilket annars kan sprida sjukdomar.
Andra typer av fågelmatare som blivit mycket populära att de olika slags ”rör” som fylls med frön eller nötter. Där sitter fågeln utanpå gallret och hackar i sig maten. Detta är ett mycket hygieniskt sätt att servera maten på.
Talgbollar kan du hänga upp i ett träd eller en krok. Det finns också behållare för talgbollar som minskar risken för att olika kråkfåglar ska sno åt sig maten.
Man bör vänta med att mata fåglarna på hösten tills flyttfåglarna har gett sig av söderut, detta för att inte ”lura” dem att stanna längre än nödvändigt. När du väl börjat, bör du dock fortsätta mata fåglarna fram på vårkanten, särskilt om du bor lite avskiljt, eftersom fåglarna snabbt lär sig var det finns mat och kan duka under om de blir utan under en längre period.
Köp hem rejäla säckar med frön och nötter så att du kan fylla på fågelbordet ofta – ibland kanske det behövs både en och två gånger per dag. De stora säckarna är också mer prisvärda.
I månadsskiftet januari-februari brukar Sveriges Ornitologiska förening ordna räkning av Sveriges småfåglar (Småfåglar inpå knuten), där vem som helst kan vara med och räkna de olika arterna i den egna trädgården. Sånt är kul! Läs mer på www.sofnet.org
Lista på olika fåglars favoritmat.
Hampfrö
Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita.
Solrosfrö
Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka.
Havre
Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva.
Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö
Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv.
Ekollon
Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka.
Hasselnötter
Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett.
Jordnötter
De flesta mesarna, nötväckan och siskor.
Talg, ister, späck, kokosfett
Blåmes,talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare.
Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär
Trastar, sidensvans, stare.
Källa:Sveriges ornitologiska förening.
Lycka till med din fågelrestaurang!