Vinet!

Det jättegoda vinet från i lördags....

Starkt var det också... inte konstigt att det var så trevligt =)

Lindemans Bin 40 Merlot (nr 6376)

Rött vin, Fruktigt & Smakrikt

Information om drycken

Ursprung Australien, South Eastern Australia
  • Årgång 2010 
  • Alkoholhalt 13,5 %
  • Sockerhalt 6 gram/liter
  • Användning Serveras vid cirka 16°C till grillade rätter av kyckling eller fläskkött. 
  • Smak Mycket fruktig smak med inslag av mörka bär, eukalyptus och lakrits. 
  • Strävhet
    Strävhet
    Strävhet = 5

    ger en torr känsla i munnen och på tänderna. Denna klocka används bara för rött vin. Ju högre klockvärde, desto strävare vin - ju lägre, desto mjukare. Men ett vin med högt klockvärde behöver inte smaka så strävt om det dessutom är väldigt fylligt. Då "bäddas" strävheten in. Ett strävare vin är i regel lämpligare att lagra.
  • Fyllighet
    Fyllighet
    Fyllighet = 5

    hur fyllig känns drycken? Som vatten eller som oblandad saft? En 1:a (som vatten) är mycket sällsynt, men kan förekomma hos väldigt lätta öltyper. Motsatsen, en 12:a, är också sällsynt men ibland kan ett sött vitt vin, ett kraftigt rött eller ett starkvin vara just så väldigt fylligt.
  • Fruktsyra
    Fruktsyra
    Fruktsyra = 9

    drar i kinderna, som när man biter i en citron. Denna klocka anges om de flesta viner, och är den klocka som i praktiken har det minsta spannet - värdet är i princip aldrig lägre än 5. Mildare viner än så smakar oftast platt och tråkigt. Fruktsyran - eller friskheten - gör att vinet känns fräscht, och syran är också viktig för vinets lagringsduglighet.
  • Sällskapsdryck
    Sällskapsdryck
    Vid tillfällen då du inte vill servera någon mat passar mjuka röda viner med viss fruktsötma, som du hittar bland smaktyperna mjuka & bäriga och fruktiga & smakrika. Föredrar du vitt vin är ett lätt & avrundat med mild fruktsyra ett bra alternativ. Karaktärsfulla öl med viss sötma och eldighet kommer också bäst till sin rätt på egen hand.
  • Buffémat
    Buffémat
    Smakbredden i bufféer, smörgåsbord eller andra varianter av plockmat möts bäst av ett fruktigt & smakrikt rött vin med liten strävhet, ett friskt & fruktigt vitt vin med viss fruktsötma eller ett fruktigt rosévin. Ett ljust lager­öl med måttlig beska passar också utmärkt.
  • Fågel
    Fågel
    När det gäller kyckling, anka, gås eller kalkon är det tillbehör och tillagning som får styra dryckesvalet. Ju mer maten smakar desto smakrikare dryck. Kyckling och kalkon, som har ljust kött, smakar bra med ett friskt & fruktigt vitt vin. Är tillbehören smakrika, går det också bra med ett rött mjukt & bärigt vin. Till feta fåglar som gås och anka, passar ett fylligt & smakrikt vitt vin med fatkaraktär. Eller ett kryddigt & mustigt rödvin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0